+38 097 003 22 99
+38 093 003 22 99
+38 099 003 22 99
Каталог продукції

Планування маленької кухні

У більшості житлових будинків збудованих у 60-90 роках минулого століття зовсім невеликі кухні розміром до 6 квадратних метрів. Передбачалося, що у другій половині 20 століття людина буде зосереджена роботою на підприємстві та суспільно-корисними справами, а проблеми побуту вирішуватимуться централізовано.

На жаль або, можливо, на щастя, ідея так і залишилася нереалізованою, а сучасним людям у спадок від тієї епохи дісталися крихітні «харчові блоки», де в умовах вкрай стисненого простору потрібно втиснути побутову техніку, посуд, кухонне начиння, розмістити зони приготування, зберігання, миття та ще викроїти місце для комфортного прийому їжі.

Дизайн кухні має бути спроектований таким чином, щоб на невеликих площах розмістився необхідний набір меблів та предметів, обов'язкових у побуті людини 21 століття, залишалося місце для вільного руху та відображалися естетичні потреби господарів. Кухня має бути зручною, затишною та повноцінною.

Розробка дизайну кухні починається з важливих питань, відповівши на які можна розпочинати проектування:

  • Плюси та мінуси приміщення.
  • Навантаження та умови його експлуатації.
  • Призначення: для постійного приготування їжі, тільки для розігріву готової їжі (їдальня), поєднання кухонних та обідніх зон.

 

Типи маленьких кухонь

Стандартна кухня в панельній багатоповерхівці найчастіше квадратна, а вікно та двері в ній знаходяться на протилежних стінах. Однією з основних незручностей такого планування є розташування дверей, які практично впритул прилягають до кута кімнати. Але це, хоч і найпоширеніший, але не єдиний типовий проект кухні.

Трапляються й інші варіанти:

  • кімната-пенал – витягнуте приміщення з вікном на вузькій торцевій стіні та входом на довгій;
  • кімната-пенал – витягнуте приміщення з вікном однієї з довгих стін та входом на вузьку торцеву;
  • приміщення з розташуванням входу у центрі стіни навпроти вікна.

 

Аксіома трикутника та лінійне розміщення

При проектуванні кухонного простору враховують правило трикутника, в якому вершинами є плита, мийка і холодильник. Завдяки «трикутному» плануванню вдається максимально оптимізувати витрати часу та сил на пересування у процесі готування.

У маленьких кухнях отримати "трикутник" не завжди можливо, тому використовують також "лінійне" розташування в послідовності: холодильник, мийка, варильна поверхня. Розташування холодної, мокрої та гарячої зон саме в такій послідовності обумовлено послідовністю технологічних процесів:

  1. з холодильника дістають продукти;
  2. миють у мийці;
  3. готуються (очищення, нарізка);
  4. готуються на плиті.

Як можна помітити, в ланцюжку є проміжна ланка - підготовка продуктів безпосередньо перед термічною обробкою. Тому потрібно передбачити місце для підготовчих робіт.

На зовсім невеликих площах при правильно організованому просторі "правило трикутника" перетворюється на "принцип витягнутої руки", коли для приготування їжі не доводиться пересуватися кімнатою, а всі необхідні дії можна виконувати, не сходячи з одного місця.

Розміщення меблів

Виходячи з особливостей приміщення, розміщення кухонних меблів виконується кількома способами:

  • П-подібний,
  • Г-подібний,
  • лінійний,
  • паралельний.

«Літерне» розміщення

У квартирах-студіях, де кухонна ніша примикає до вітальні, найбільш вдалим є П-подібний варіант меблевої конструкції. Відкрита сторона, тобто візуальний «вхід» на кухню, може бути звернена як до вітальні, так і до вікна, а три закриті, відповідно, межують:

  • з 2 стінами та вікном;
  • з 2 стінами та вітальнею.

При такому розміщенні навісні шафи рекомендується розміщувати на дальній стінці, оскільки виступ верхніх модулів на бічній стінці захаращує простір і робить його оптично ще меншим. Перевагу краще віддати високим навісним модулям, не залишаючи вільного простору до стелі – прийом дозволяє створити додаткове місце для зберігання предметів нечастого користування, полегшує прибирання та візуально піднімає стелі.

Г-подібне розміщення передбачає розстановку на квадратній кухні з дверима, що впритул примикають до стіни, перпендикулярній вікну. Основне навантаження в даному випадку припадає на стіну, розташовану навпроти тієї, поряд з якою знаходяться двері. Холодильник, мийка і плита вишиковуються вздовж стіни, а між ними розташовуються тумби на підлозі, стільниці яких служать для виконання проміжних операцій.

Верхня планка літери «Г» - ряд підлогових тумб зменшеної глибини - примикає до стіни із вхідним отвором. Стільниця в даному випадку виконується без виступу і відповідає глибині самих тумб. Вона виконує функцію додаткової робочої поверхні.

Є і дзеркальний аналог такого пристрою кухонного простору, коли верхня планка «Г» розташована вздовж усієї стіни з вікном та захоплює підвіконня.

Лінійне розташування меблів

Іноді розташування труб, комунікацій, газових приладів та приладів обліку залишають зовсім мало місця для маневрів, і тоді залишається тільки один варіант - розмістити всі модулі в одну лінію вздовж вільної стіни, заповнюючи шафами для підлоги і навісними всю її поверхню вгорі і внизу.

Паралельне розташування

Цей варіант схожий на попередній, але вільного простору достатньо, щоб меблеві модулі розміщувалися вздовж двох протилежних стін. У цьому випадку вершини трикутника можуть розташовуватися наступним чином: "холодна" і "мокра" зони вздовж однієї стіни, "гаряча" - на протилежній; «мокра» та «гаряча зона» - навпроти «холодної». Торцева стіна з вікном залишається не завантаженою, на простінку з дверним отвором можна розмістити мікрохвильову піч на спеціальних підвісних кронштейнах.


+38 097 003 22 99
+38 093 003 22 99
+38 099 003 22 99
Facebook
YouTube
Instagram
Comodo SSL
Розробка сайту - FOBS
Copyright © furniset.com.ua
Вгору